Στυτική Δυσλειτουργία και Υγεία της Καρδιάς

στυτική καρδιά

Έχει αποδειχθεί πλέον από πολλές ανεξάρτητες κλινικές μελέτες ότι υπάρχει ισχυρός συσχετισμός μεταξύ της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) και των καρδιοπαθειών. Οι δυο παθήσεις, αν και εκ πρώτης όψεως φαίνονται άσχετες μεταξύ τους, έχουν αρκετούς κοινούς παράγοντες κινδύνου, κοινά αίτια και μοιράζονται αρκετές κοινές στρατηγικές πρόληψης.

Τι είναι η Στυτική Δυσλειτουργία;

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η σταθερή αδυναμία επίτευξης και διατήρησης στύσης αρκετά σκληρής για ικανοποιητική διείσδυση κατά την συνουσία. Αποτελεί μια αρκετά σύχνη πάθηση που υπολογίζεται ότι επηρεάζει τουλάχιστον 1 στους 10 άνδρες σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, με την συχνότητα να είναι αυξημένη στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η παροδική αδυναμία επίτευξης στύσης (πιθανόν λόγω κόπωσης, άγχους ή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ) είναι αρκετά συχνή και δεν θεωρείται στυτική δυσλειτουργία.   

Τι εννοούμε «καρδιοπάθειες»;

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούνται από διάφορες παθήσεις που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία της καρδιάς και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την στεφανιαία νόσο, τις καρδιακές αρρυθμίες, την καρδιακή ανεπάρκεια, τις παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων, τις παθήσεις του περικαρδίου και του μυοκαρδίου και τις συγγενείς καρδιοπάθειες.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος καρδιοπάθειας είναι η στεφανιαία νόσος. Η στεφανιαία νόσος παρουσιάζεται όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες (τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα στην καρδιά) αποφράσονται ή καταστρέφονται και δε μπορούν να εφοδιάσουν την καρδιά με αρκετό αίμα. Η πάθηση αυτή συχνά είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης αθηρωματικού υλικού στις αρτηρίες και μπορεί να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο.

Ποιός ο συσχετισμός μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας και καρδιοπαθειών;

Καθώς ο μηχανισμός της στύσης απαιτεί υγιή κυκλοφορία του αίματος στο πέος, όταν η γενική κυκλοφορία του αίματος στο σώμα διαταράσσεται, ο άνδρας μπορεί να παρουσιάσει διαταραχές στην στύση του. Παρομοίως, οι καρδιοπάθειες προκαλούνται από προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, συνεπώς η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρδιακής νόσου. Έτσι, επειδή η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι αρχική ένδειξη στεφανιαίας νόσου, οι άνδρες που αναφέρουν σχετική συμπτωματολογία μπορεί να είναι χρήσιμο να προβούν σε έναν καρδιολογικό έλεγχο. Παρόλα αυτά πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν αποτελούν όλα τα περιστατικά δυσλειτουργίας ένδειξη μελλοντικής καρδιακής νόσου, καθώς η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει ψυχολογικά αίτια, να προέρχεται από προβλήματα στην σχέση ή να είναι συνέπεια τραυματισμού του πέους.

Ιστορικά, οι ειδικοί απέδωσαν την συνύπαρξη της στυτικής δυσλειτουργίας και των καρδιοπαθειών στην συσσώρευση αθηρωματικού υλικού στις αρτηρίες. Πλέον οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δυο παθήσεις συνδέονται πιθανότατα με δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, μια κατάσταση κατά την οποία το εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων (ενδοθήλιο) περιστέλλεται και αδυνατεί να διασταλεί φυσιολογικά, εμποδίζοντας έτσι την ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Ποιοι είναι οι κοινοί παράγοντες κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας και καρδιοπαθειών;

Η στυτική δυσλειτουργία και η καρδιαγγειακές παθήσεις μοιράζονται αρκετούς παράγοντες κινδύνου, συνμπεριλαμβανομένων των ακολούθων:

  • Διαβήτης
  • Οποιασδήποτε μορφής κάπνισμα
  • Κατάχρηση αλκοόλ
  • Κακή διατροφή
  • Έλλειψη σωματικής άσκησης
  • Παχυσαρκία
  • Υπέρταση
  • Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης
  • Ηλικία

Πως μπορεί κάποιος να προφυλαχτεί από τις καδιοπάθειες και την στυτική δυσλειτουργία;

Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά που μπορεί να κάνει ένας άνδρας για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Καθώς πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου και για τις δυο παθήσεις σχετίζονται με συμπεριφορές πάνω στις οποίες το άτομο έχει τον έλεγχο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ προς την κατεύθυνση της πρόληψης ή της μείωσης της βαρύτητας τους. Για παράδειγμα, η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά, τους καρπούς και τα ψάρια, είναι ευεργετικές αποφάσεις από κάθε άποψη που παρουσιάζουν πολλαπλά οφέλη. Τα άτομα που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό ανδρολόγο ο οποίος θα αξιολογήσει το περιστατικό και θα ανιχνεύσει τα αίτια των συμπτωμάτων, παραπέμποντας τον ασθενή για λεπτομερείς ελέγχους αν υπάρχει υποψία αγγειακής αιτιολογίας.

 

Πηγή: https://www.issm.info/sexual-health-qa/is-there-a-connection-between-erectile-dysfunction-and-heart-disease

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologiko.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.