Στυτική Δυσλειτουργία

Προσφέρουμε άμεσες λύσεις στο πρόβλημα σας! Ο Δρ. Κωνσταντινίδης με την έμπειρη ιατρική του ομάδα έχουν θεραπεύσει περισσότερους από 20.000 ασθενείς μέχρι σήμερα με τις πιο προηγμένες θεραπείες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για άμεση και μόνιμη λύση στη στυτική δυσλειτουργία

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, είναι Ιατρός Χειρουργός Ουρολόγος –Ανδρολόγος. Είναι ο ιδρυτής και ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, και διευθυντής της Σεξουαλικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Ο κ. Κωνσταντινίδης έχει τελέσει πρόεδρος του UGRS (Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Επανορθωτική Ουρολογική Χειρουργική).

Γενικές Πληροφορίες για τη Στυτική Δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία παρουσιάζεται αδυναμία στο να επιτευχθεί, ή να διατηρηθεί μια ικανοποιητική στύση, ώστε να επιτρέπει την διείσδυση κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η ΣΔ μπορεί να παρουσιάζεται είτε σαν μια ολοκληρωτική αδυναμία επίτευξης στύσης, είτε σαν μια ασυνεπή, μη προβλέψιμη ικανότητα επίτευξης ικανοποιητικής στύσης, ή ακόμα και σαν μια κατάσταση κατά την οποία η στύση έχει σύντομη χρονική διάρκεια. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού των ανδρών σε κάποιο στάδιο της ζωής του μπορεί να εμφανίσει πρόβλημα με την στυτική του λειτουργία. Σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, τα ποσοστά της ΣΔ είναι μεγαλύτερα.
Ηλικιακά τα ποσοστά που παρουσιάζουν ΣΔ διαμορφώνονται ως εξής:
Στους άνδρες ηλικίας 50 ετών το ποσοστό που εμφανίζει ολική αδυναμία επίτευξης στύσης είναι 4%, στους άνδρες ηλικίας 60 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο 17%, ενώ η συχνότητα εμφάνισης της ΣΔ αυξάνεται σημαντικά για τους άνδρες άνω των 75 ετών στο 47%. Παρόλα αυτά η στυτική δυσλειτουργία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμα σύμπτωμα της προχωρημένης ηλικίας καθώς είναι θεραπεύσιμη σε κάθε ηλικία.

Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο και το επιστημονικό προσωπικό του, έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς περισσότερα από 25.000 περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας παγκοσμίως. Στην κλινική μας διενεργούνται όλοι οι απαραίτητοι κλινικοί έλεγχοι, εκτιμάται η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς, και λαμβάνουν χώρα ορμονολογικές, φαρμακευτικές και χειρουργικές θεραπείες. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Ινστιτούτο και οι γιατροί μας, μας παρέχει την πεποίθηση πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε περιστατικό με απόλυτη επιτυχία!
Η εμπειρία των γιατρών μας σε συνδυασμό με τον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό μας, μας δίνει την δυνατότητα να εξατομικεύουμε την θεραπεία στο φυσικό και ορμονικό προφίλ κάθε άνδρα ξεχωριστά. Αντίθετα οι λιγότερο πεπειραμένοι ιατροί συνήθως προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την στυτική δυσλειτουργία μόνο με φάρμακα τα οποία όμως δεν οδηγούν σε σημαντικά αποτελέσματα. Τελικά οι άνδρες απογοητεύονται και εγκαταλείπουν την προσπάθεια!

 • Περισσότερα από 25.000 περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
 • Μετά την ολοκλήρωση της ενδεδειγμένης θεραπείας οι περισσότεροι ασθενείς έχουν την δυνατότητα να έλθουν σε σεξουαλική επαφή από την πρώτη κιόλας ημέρα.
 • Οι μέθοδοι μας δεν περιορίζονται στην συνταγογράφηση φαρμάκων αλλά έχουν ως στόχο την εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενούς για να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας.

Μπορούμε να σε βοηθήσουμε στη λύση του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζεις

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!

Αιτίες Στυτικής Δυσλειτουργίας

Στυτική δυσλειτουργία

 

Η στυτική δυσλειτουργία τις περισσότερες φορές προέρχεται από μια φυσική αιτία όπως κάποια φαρμακευτική αγωγή ή έναν πιθανό τραυματισμό. Τραυματισμοί που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στα νεύρα, ή να εμποδίσουν την ροή του αίματος προς τα σηραγγώδη σώματα του πέους.
Για να επιτευχθεί μια στύση πρέπει να προηγηθούν κάποιες φυσιοανατομικές διαδικασίες. Αν κάποιες από αυτές τις διαδικασίες παρεμποδιστούν ή διαταραχτούν μπορεί να κάνει την εμφάνισή της η στυτική δυσλειτουργία.

Η διαδικασία επίτευξης στύσης περιλαμβάνει νευρικές ώσεις στον εγκέφαλο τη σπονδυλική στήλη και την περιοχή γύρω από το πέος, και απόκριση στους μύες, στους ινώδεις ιστούς, στις φλέβες, στις αρτηρίες και κοντά στα σηραγγώδη σώματα. Βλάβες στο νευρικό σύστημα, στο κυκλοφορικό σύστημα, στους μύες και στους ινώδεις ιστούς, οι οποίες πολύ συχνά αποτελούν εκφάνσεις υποκείμενου νοσήματος, αποτελούν τις πιο συνηθισμένες αιτίες εμφάνισης της στυτικής δυσλειτουργίας.

Η στυτική δυσλειτουργία πολλές φορές αποτελεί σύμπτωμα και άλλες φορές συνυπάρχει με ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι νευρολογικές ασθένειες, ή οι βλάβες στο νευρικό σύστημα, η πολλαπλή σκλήρυνση, η αθηρωματική νόσος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πριν προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας με κάποιο θεραπευτικό σχήμα θα πρέπει οι ασθενείς να υποβάλλονται σε εξονυχιστικό έλεγχο για όλες τις παραπάνω παθήσεις και να βρίσκονται τα ακριβή αίτια του προβλήματος.

Οι επιλογές, ο τρόπος ζωής και ο τρόπος διατροφής που ενοχοποιούνται για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, φαίνεται να παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο και στην εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή, είναι από τους πιθανότερους αιτιολογικούς παράγοντες για την στυτική δυσλειτουργία.
Επίσης, επεμβάσεις όπως η ριζική προστατεκτομή και η επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, μπορούν να τραυματίσουν νεύρα και αγγεία κοντά στην περιοχή του πέους και να συντελέσουν στην εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Διάφοροι τραυματισμοί στο πέος, τον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και τη λεκάνη μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στα νεύρα, τους μαλακούς μύες, τις αρτηρίες και τον ινώδη ιστό των σηραγγωδών σωμάτων του πέους οδηγώντας στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας.
Όπως είναι επίσης γνωστό, συνηθισμένα φάρμακα όπως για παράδειγμα τα αντί-υπερτασικά, τα αντισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα ηρεμιστικά, οι αναστολείς της όρεξης, καθώς και η σιμετιδίνη (φάρμακο για την αντιμετώπιση του στομαχικού έλκους) συχνά ενοχοποιούνται για την στυτική δυσλειτουργία.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει επίσης τις ρίζες της σε ψυχογενή αίτια, όπως για παράδειγμα το στρες, το άγχος, η ενοχή, η κατάθλιψη και ο φόβος της σεξουαλικής αποτυχίας. Συνήθως όταν υπάρχει ένα παθολογικό αίτιο που προκαλεί στυτική δυσλειτουργία, οι ψυχογενείς παράγοντες επιδεινώνουν την κατάσταση επιπλέον. Τέλος, διάφορες ορμονικές διαταραχές όπως τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης αποτελούν αιτία εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας, χωρίς όμως αυτό να είναι ιδιαίτερα σύνηθες.

Διάγνωση Στυτικής Δυσλειτουργίας

Για να γίνει σωστή διάγνωση στο πρόβλημα της Στυτικής Δυσλειτουργίας είναι απαραίτητο να λάβουμε το ιατρικό ιστορικό ενός άνδρα καθώς επίσης να μάθουμε λεπτομέρειες για την σεξουαλική του ζωή. Με αυτές τις πληροφορίες ο γιατρός θα είναι σε θέση να καθορίσει τα αίτια και τη σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας. Το ιατρικό ιστορικό θα μας αποκαλύψει υποκείμενα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία, ενώ η περιγραφή της σεξουαλικής ζωής του ασθενούς θα βοηθήσει τον ιατρό να βγάλει συμπεράσματα και πιθανών να εντοπίσει προβλήματα σχετικά με την επιθυμία, τη στύση, την εκσπερμάτιση, ή τον οργασμό. Επιπλέον είναι απαραίτητο ο ασθενής να ενημερώσει το γιατρό για όλα τα φάρμακα που λαμβάνει καθώς η χορήγηση διάφορων φαρμακευτικών σκευασμάτων συνδέεται πολλές φορές με το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας ή με την επιδείνωση του προβλήματος αν η αιτία προέρχεται από άλλο παθολογικό αίτιο.

Η εξέταση από τον ιατρό κρίνεται απαραίτητη καθώς προσφέρει χρήσιμες ενδείξεις σχετικά με διάφορα οργανικά προβλήματα. Για παράδειγμα, εάν το πέος δεν παρουσιάζει ευαισθησία στην φυσική επαφή, είναι μια ένδειξη ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα του νευρικού συστήματος. Επίσης, τα μη φυσιολογικά, δευτερεύοντα χαρακτηριστικά φύλου, όπως η ασυνήθιστη τριχοφυΐα, ή η μεγέθυνση του μαστού σε έναν άνδρα, κατευθύνουν τον γιατρό να αναζητήσει το αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας σε πιθανά ορμονικά προβλήματα.

Εάν οι σφυγμοί στους καρπούς ή τους αστραγάλους παρουσιάζονται μειωμένοι, ο γιατρός είναι πιθανό να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πρόβλημα στο κυκλοφορικό σύστημα του ασθενούς.
Η κάμψη του πέους κατά την διάρκεια της στύσης (συχνά σύμπτωμα της νόσου Peyronie) είναι άλλο ένα πρόβλημα που μπορεί να σχετιστεί με τη στυτική δυσλειτουργία.
Παράλληλα με την εξέταση από το γιατρό είναι απαραίτητη η ψυχολογική συνεκτίμηση, με την χρήση συνέντευξης και εξειδικευμένων ερωτηματολογίων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει τον ιατρό να εντοπίσει τους ψυχολογικούς παράγοντες που δυσχεραίνουν την επίτευξη της στύσης. Πολλές φορές πολύτιμη αποδεικνύεται και η συνέντευξη του/της συντρόφου και μπορεί να αναδείξει συμπεριφορές που θα οδηγήσουν το γιατρό σε επιπλέον συμπεράσματα.

Επιπλέον πρέπει να έχουμε στην διάθεσή μας πολλές εργαστηριακές εξετάσεις που συμβάλλουν καταλυτικά στην διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Εξετάσεις για συστημικά νοσήματα που περιλαμβάνουν, εξετάσεις αίματος, αναλύσεις ούρων, λιπιδαιμικές μετρήσεις, μετρήσεις κρεατινίνης και ηπατικών ενζύμων. Τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα μπορούν να μας δώσουν ενδείξεις σχετικά με ενδοκρινολογικά θέματα και να εξηγήσουν τον λόγο για τον οποίο ένας άνδρας έχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Ένα ακόμα εργαλείο που βοηθά στην διάγνωση της ΣΔ είναι η καταγραφή των νυχτερινών στύσεων του ασθενούς. Παρόλο που η μέθοδος δεν είναι εντελώς αξιόπιστη μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη. Με τα στοιχεία αυτά ο γιατρός μπορεί να αποκλείσει κάποια ψυχολογικά αίτια για την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Το φυσιολογικό είναι κάθε υγιής άνδρας να παρουσιάζει ακούσιες στύσεις κατά την διάρκεια του ύπνου. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, είναι πιο πιθανό η στυτική δυσλειτουργία να έχει οργανικά και όχι ψυχογενή αίτια. Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει σταθμίσει ακόμα επαρκώς τον σχετικό έλεγχο και δεν έχουν καθορίσει αυστηρά όρια για το πότε θα πρέπει να λαμβάνει χώρα η διεξαγωγή τους ώστε να έχουν τα πιο αξιόπιστα δυνατά αποτελέσματα.

Μπορούμε να σε βοηθήσουμε να λύσεις τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζεις

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!

Θεραπεία Στυτικής Δυσλειτουργίας

Υπάρχουν λύσεις! Το σπουδαιότερο και πιο ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι στην φαρέτρα της σύγχρονης ιατρικής υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θεραπευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση της ΣΔ, οι οποίες σε συνδυασμό με στοχευμένες ψυχολογικές παρεμβάσεις μπορούν να προσφέρουν ακόμα και οριστική ίαση σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ένας άνδρας είναι να αναζητήσει αυτές τις λύσεις, να εντρυφήσει σε αυτές και να τις εφαρμόσει πιστά.
Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο όλο το επιστημονικό μας προσωπικό, γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, διαθέτουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τις υλικοτεχνικές υποδομές ώστε να παρέχουμε ΜΟΝΙΜΕΣ λύσεις στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την στυτική τους λειτουργία. Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζουμε σήμερα τη στυτική δυσλειτουργία:

______________

Φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται από το στόμα

Τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα είναι ουσίες που επιδρούν στα αγγεία του πέους, αυξάνουν την ροή του αίματος και επιτυγχάνουν την τελική σκληρότητα που είναι απαραίτητη για την συνουσία. Τα φάρμακα αυτά δρουν περιφερικά αλλά για να δράσουν χρειάζονται επιπλέον και την ενέργεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (εγκέφαλος). Οι ασθενείς πολύ συχνά αγνοούν ότι κάτω από συνθήκες έντονου στρες και άγχους οι ουσίες αυτές δεν μπορούν να τους προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την δράση των φαρμάκων είναι η ύπαρξη ερωτικής επιθυμίας και διάθεσης και άρα η έκκριση ντοπαμίνης. Αν η ερωτική επιθυμία απουσιάζει, είτε λόγω άγχους, είτε λόγω μειωμένης επιθυμίας προς τον/την σύντροφο, είτε γιατί προχωρούν σε συνουσία για τους λάθους λόγους, τα φαρμακευτικά αυτά σκευάσματα δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Τα φάρμακα έχουν μέγιστη αποτελεσματικότητα όταν προτείνονται από τον ειδικό γιατρό εξατομικευμένα για κάθε ασθενή.

______________

Φάρμακα χορηγούμενα ενδοπεϊκά

Πρόκειται για την παλαιότερη ίσως από τις σύγχρονες θεραπείες αν και από πολλούς άνδρες θεωρείται επιθετική μέθοδος. Πρόκειται για τις ενδοπεϊκές ενέσεις, που εμφανίστηκαν θεραπευτικά την δεκαετία του 1980 (20 χρόνια νωρίτερα από τα φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα). Η αγωγή αυτή παρέχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: Η στύση επέρχεται χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη επιθυμίας. Δεν είναι απαραίτητη δηλαδή η έκκριση ντοπαμίνης. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για την περίπτωση του άνδρα που βάζει ψηλά τον πήχη της απόδοσής του ή που πρέπει να αποδείξει τον σεξουαλικό του ρόλο λόγω των περιστάσεων (π.χ. προς μια σύζυγο που δεν είναι πλέον επιθυμητή).
Η λύση των ενδοπεϊκών ενέσεων είναι η σίγουρη λύση καθώς προσφέρει πλεονέκτημα έναντι των φαρμάκων. Είναι θεραπεία που εγγυημένα λειτουργεί ακόμα και κάτω από συνθήκες έντονου άγχους. Το μόνο της μειονέκτημα είναι ότι πολλοί άνδρες εμφανίζονται διστακτικοί σε αυτή την μέθοδο.

______________

Χειρουργική θεραπεία

Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις είναι το χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης και η Αγγειοχειρουργική. Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της στύσης ενδείκνυται σε περιστατικά με ΣΔ τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον προτείνεται όταν ο ασθενής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή εφ’ όρου ζωής λόγω μόνιμων οργανικών προβλημάτων.

 

Πεϊκή Πρόθεση:

Πρόκειται για ένα απλό χειρουργείο με διάρκεια 30 λεπτών, το οποίο πρόκειται να λύσει οριστικά το πρόβλημα της ΣΔ και να αλλάξει ριζικά την σεξουαλική ζωή του άνδρα αλλά και του/της συντρόφου του.

 

Tι ακριβώς είναι η πεϊκή πρόθεση:

Η πεϊκή πρόθεση μπορεί να παρομοιαστεί με μια «αντλία» σιλικόνης που περιέχει υγρό και που τοποθετείται μέσα στο πέος για να του παρέχει την αναγκαία σκληρότητα. Ουσιαστικά πρόκειται για πανομοιότυπο μηχανισμό της φυσικής στύσης και χάλασης. Τοποθετείται από ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό ουρολόγο, με μια απλή επέμβαση, της οποίας η διάρκεια είναι μόλις 30 λεπτά ενώ δεν χρειάζεται περισσότερο από μια ημέρα νοσηλείας στο νοσοκομείο. Η τομή είναι πολύ μικρή, ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του πέους και η πεϊκή πρόθεση περνάει απαρατήρητη ακόμα και από τον/την σύντροφο την ώρα της συνεύρεσης. Οι πεϊκές προθέσεις αποτελούν την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη θεραπεία για τους ασθενείς εκείνους οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή, παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες στα φάρμακα ή επιθυμούν μια μόνιμη και οριστική λύση στο θέμα που αντιμετωπίζουν.
Η μέθοδος αυτή σύμφωνα με πλήθος κλινικών μελετών και με εμπειρία πολλών ετών εμφανίζεται ως η πλέον ικανοποιητική συγκρινόμενη με τις άλλες θεραπευτικές μεθόδους που έχουμε στην διάθεση μας. Το βασικότερο πλεονέκτημά της είναι ότι η στύση επιτυγχάνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και δεν χρειάζεται απολύτως καμία «προεργασία» ή αναμονή, όπως γίνεται με την λήψη φαρμάκων αλλά και τη μέθοδο των ενδοπεϊκών ενέσεων.

______________

Μοναδικά πλεονεκτήματα:

H μέθοδος της πεϊκής πρόθεσης μεταβλητής σκληρότητας είναι μια σύγχρονη μέθοδος προϊόν εξελιγμένης ιατρικής και μηχανικής τεχνολογίας, και έχει προσφέρει λύση σε περισσότερους από 300.000 ασθενείς παγκοσμίως, τα δε πλεονεκτήματα που παρουσιάζει είναι εντυπωσιακά:

 • Μόνιμη λύση
 • Αυθόρμητη στύση και ευκολία στην συνεύρεση
 • Άψογο λειτουργικό αποτέλεσμα (η στύση μπορεί να επιτευχθεί ανά πάσα στιγμή και να διατηρηθεί για το επιθυμητό κάθε φορά χρονικό διάστημα)
 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (η πεϊκή πρόθεση δεν είναι εμφανής στην κατάσταση στύσης και χάλασης)
 • Φυσιολογική εκσπερμάτιση και οργασμός.
 • Εξοικονόμηση χρημάτων από την αγορά φαρμάκων ή/και ενέσεων.

Τα αποτελέσματα πρόσφατης κλινικής μελέτης, έδειξαν ότι το ποσοστό των ικανοποιημένων ασθενών κατόπιν της τοποθέτησης πεϊκής πρόθεσης ανέρχονται στο εντυπωσιακό 93%, ενώ των συντρόφων τους στο 92%.

______________

Χειρουργική των Αρτηριών (Bypass):

Η χειρουργική των αρτηριών είναι μια θεραπεία που ενδείκνυνται σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται σε περιστατικά με σαφείς επίκτητες βλάβες του αρτηριακού δικτύου (π.χ. τραυματισμοί). Αντενδείκνυται όμως σε αρτηριακού τύπου προβλήματα επί αγγειακής νόσου. Άνδρες με διαβήτη ή αρτηριοσκλήρωση δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτή τη μέθοδο θεραπείας.

Πληροφορίες για την στυτική δυσλειτουργία μπορείτε να βρείτε

και από το European Association of Urology σε αυτό τον σύνδεσμο

Στοιχεία που συνηγορούν στη διάγνωση ψυχογενούς ή οργανικής Στυτικής Δυσλειτουργίας

Ψυχογενής

 • Ξαφνική έναρξη διαταραχής/ αδυναμίας στύσης
 • Παρουσία προβλήματος σε ειδικές συνθήκες ( π.χ. φόβος επίδοσης)
 • Εφικτές πρωινές/ νυχτερινές στύσεις
 • Προβλήματα σχέσης με τον ερωτικό σύντροφο
 • Προβλήματα στην έναρξη της σεξουαλικής ζωής

Οργανική

 • Προοδευτική επιδείνωση στυτικής δυσλειτουργίας
 • Παρουσία προβλήματος σε όλες τις συνθήκες ανεξαρτήτου συντρόφου, ώρας ή κούρασης
 • Απουσία νυχτερινών/ πρωινών στύσεων
 • Φυσιολογική επιθυμία/(Libido)

Εργαστηριακός έλεγχος για τη Στυτική δυσλειτουργία

Βασικές

 • Γενική αίματος
 • Γενική ούρων
 • Σάκχαρο
 • Γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη

Γενικές

 • Ξαφνική έναρξη διαταραχής / αδυναμίας στύσης
 • Παρουσία προβλήματος σε ειδικές συνθήκες ( π.χ. φόβος επίδοσης)
 • Εφικτές πρωινές/ νυχτερινές στύσεις
 • Προβλήματα σχέσης με τον ερωτικό σύντροφο

Ειδικές

 • Προοδευτική επιδείνωση στυτικής δυσλειτουργίας
 • Παρουσία προβλήματος σε όλες τις συνθήκες (ανεξαρτήτου συντρόφου, ώρας κούρασης)
 • Απουσία νυχτερινών/ πρωινών στύσεων
 • Φυσιολογική επιθυμία/(Libido)

Η στυτική δυσλειτουργία στα 50

Σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου του Σικάγο, από στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) υποφέρει το 1/3 των ανδρών ηλικίας 50-64, ενώ στις ηλικίες 65-85 η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται στο 44%. Σύμφωνα με τις έρευνες λοιπόν αν και η ΣΔ παρουσιάζεται πιο συχνά σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, οι περισσότεροι από τους μισούς τελικά δεν την βιώνουν ποτέ.

Οι περισσότεροι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας δεν υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία, αλλά από μη ικανοποιητική στύση. Η στυτική ικανότητα αρχίζει να αποτελεί πρόβλημα περίπου στην ηλικία των 50, αν και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στους καπνιστές και τους διαβητικούς, το πρόβλημα μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα.

Σε κάποιους άνδρες η διαδικασία της αλλαγής στη στύση είναι σταδιακή, ενώ σε άλλους συμβαίνει πιο άμεσα. Για τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας η στύση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο σεξουαλικής φαντασίωσης όπως συμβαίνει στους νεότερους άνδρες αλλά είναι απαραίτητος και ο ερεθισμός του πέους μέσω της αφής. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το πέος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να έρθει σε πλήρη στύση, και βέβαια η τελική εικόνα ακόμα και σε στύση δεν είναι ίδια με αυτή που παρουσιάζει ένας άνδρας που διανύει την τρίτη ή την τέταρτη δεκαετία της ζωής του.

Οι αλλαγές στη στύση μετά την ηλικία των 50 είναι στο πλαίσιο του φυσιολογικού και σε πολλές περιπτώσεις είναι και αναπόφευκτες. Ο σωστός τρόπος ζωής, με διατροφή και συστηματική φυσική άσκηση, αλλά και η ενεργή σεξουαλική ζωή, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην εξέλιξη του προβλήματος. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να καθυστερήσουν σημαντικά την έναρξη του συμπτώματος της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες άνω των 50 ετών.
Υπάρχουν βέβαια και παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα της στυτική λειτουργίας, όπως είναι το άγχος, η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και τα προβλήματα στη σχέση.

Για άλλη μια φορά το άγχος είναι ιδιαίτερα καταστροφικό για την στύση των ανδρών! Πυροδοτεί αντανακλαστική αντίδραση πάλης ή φυγής, η οποία στέλνει αίμα μακριά από τον κορμό προς τα άκρα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αυτοάμυνα ή η απόδραση. Λιγότερο αίμα στον κορμό, σημαίνει και λιγότερο αίμα διαθέσιμο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων το οποίο είναι απαραίτητο για τη στυτική λειτουργία. Η μη ικανοποιητική στυτική λειτουργία αναστατώνει, αγχώνει και προκαλεί αρνητικά συναισθήματα στον άνδρα. Είναι πολύ σημαντικό να αποδεχτεί την κατάσταση αυτή ως φυσιολογική και όχι ως παθολογική, διαφορετικά το άγχος που αυτή προκαλεί, καθιστά την επίτευξη στύσης ακόμα λιγότερο πιθανή. Ένα ζεστό μπάνιο πριν την επαφή και βαθιές διαφραγματικές αναπνοές μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση του άγχους.

Στην περίπτωση αυτή που το πρόβλημα είναι καθαρά θέμα άγχους σκεφτείτε και τα θετικά! Η καθυστέρηση αυτή στην διέγερση του πέους ταιριάζει περισσότερο στο χρόνο που χρειάζεται το αντίθετο φύλο για να διεγερθεί επομένως η εμπειρία που τελικά βιώνεται και οι δύο μπορεί να είναι μοναδική!

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπος ζωής που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ. Η στυτική λειτουργία εξαρτάται από τη ροή του αίματος στο πέος. Οτιδήποτε εμποδίζει αυτή τη ροή, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ. Το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η καρδιαγγειακή νόσος, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι οι συνήθεις ύποπτοι και σε αυτό το πρόβλημα. Η αποφυγή τους προφυλάσσει τη στυτική λειτουργία και βοηθά στην πρόληψη του προβλήματος. Η συμβουλή μας είναι να αγαπήσετε τον εαυτό σας και να φροντίζετε να αθλείστε και να καταναλώνεται 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Τα φάρμακα που ενδείκνυνται για την βελτίωση της ΣΔ έχουν αποτελέσματα στα 2/3 των ανδρών, ενώ φαίνεται να μη λειτουργούν για το 1/3. Όσο δε αυξάνεται ο χρόνος λήψης τους, αυξάνεται συνήθως και η ανάγκη για ολοένα και μεγαλύτερη δόση. Οι μεγαλύτερες δόσεις φαρμάκων όμως δεν είναι ότι καλύτερο καθώς αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών με πιο συχνές την κεφαλαλγία και τη ρινική συμφόρηση. Είναι επίσης πιθανόν τα φάρμακα όταν χρησιμοποιούνται μακροπρόθεσμα να μην έχουν πλέον επίδραση στην σεξουαλική διέγερση του άνδρα, με αποτέλεσμα παρά την επίτευξη της στύσης να μην υπάρχει ενδιαφέρον για σεξ. Πολλοί άνδρες απογοητεύονται και δεν ανανεώνουν τις συνταγές τους. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία λειτουργούν καλύτερα σε συνδυασμό με εξειδικευμένη θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών.

Μην απογοητεύεστε και μην παραιτείστε από την ιδέα μιας όμορφης και υγιούς σεξουαλικής ζωής. Μέχρι να έρθετε στο κέντρο μας και να βρούμε την βέλτιστη για σας λύση μη ξεχνάτε τι λένε οι ειδικοί. Τονίζουν πως ο άνδρας μπορεί να φτάσει σε οργασμό ακόμα και όταν δεν έχει επιτευχθεί ολοκληρωμένη στύση κι επισημαίνουν ότι έτσι κι αλλιώς το ζευγάρι απολαμβάνει την σεξουαλική ζωή και με τρόπους που δεν απαιτούν τη συνουσία. Στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει ενδιαφέρον η διερεύνηση πρακτικών που κρατούν τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού ζωντανή. Κρατήστε θετική στάση και θετικές σκέψεις απέναντι στο πρόβλημα αυτό και τολμήστε να μας ρωτήσετε για να το λύσουμε μαζί!

Οι αλλαγές στη στύση μπορεί να σηματοδοτήσουν είτε το τέλος της σεξουαλικής ζωής, είτε μια νέα αρχή. Όταν η μη ικανοποιητική στυτική λειτουργία κάνει την εμφάνιση της, πολλοί άνδρες αποφασίζουν ότι η σεξουαλική τους ζωή τελείωσε. Άλλοι προσαρμόζονται και συνεχίζουν να απολαμβάνουν τη σεξουαλική τους ζωή, ακόμα και εάν εμφανίζουν ΣΔ, και άλλοι μας επισκέπτονται και εμπιστεύονται τις ιατρικές θεραπευτικές μεθόδους μας για να δουν τα βέλτιστα αποτελέσματα στη ζωή τους. Η επιλογή είναι δική σας!

Μπορούμε να σε βοηθήσουμε να λύσεις τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζεις

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου  θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!

Μύθοι και πραγματικότητες για τη Στυτική Δυσλειτουργία

Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας δεν είναι κάτι επικίνδυνο.

Αν και η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη, η αιτία που την προκάλεσε χρειάζεται διερεύνηση καθώς μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια άλλων υποκείμενων παθήσεων. Μία από τις πιο κοινές παθήσεις είναι ο διαβήτης. Τα προβλήματα στύσης μπορεί επίσης να αποτελούν σύμπτωμα για καρδιακά προβλήματα, όπως η υπέρταση ή η αθηροσκλήρωση, καθώς και οι ορμονικές και νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Ως εκ τούτου, η επίσκεψη σε έναν ειδικό γιατρό ανδρολόγο κρίνεται απαραίτητη. Θα γίνει λεπτομερής ιατρικός έλεγχος και θα σας δοθεί η απαραίτητη θεραπεία έτσι ώστε όχι μόνο να επιστρέψετε σε μια πιο ενεργή σεξουαλική ζωή, αλλά να προλάβετε και ένα ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.


 

Αν έχετε προβλήματα στύσης, είναι επειδή δεν νιώθετε έλξη για τη σύντροφό σας.

Είναι γεγονός ότι η έλλειψη της σεξουαλικής έλξης για τη σύντροφο μπορεί να είναι ένας από τους λόγους της στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα αποδεικνύεται πιο πιθανό να κρύβεται κάποια άλλη αιτία πίσω από το πρόβλημα.
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από:

• Καρδιακά προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και αθηροσκλήρωση

• Διαβήτη – μεταξύ 35% και 50% των ανδρών με διαβήτη εμφανίζουν και ΣΔ

• Λήψη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, το άγχος και τη κατάθλιψη

• Νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας

• Ορμονικές διαταραχές

• Διάθεση ή συναισθηματικά προβλήματα, όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη

• Συνήθειες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ


 

Η στυτική δυσλειτουργία είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής ενός άνδρα που μεγαλώνει που πρέπει να μάθει να ζει με αυτό.

Αν και η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους άνδρες, δεν την καθιστά ως κάτι «φυσιολογικό», που πρέπει να μάθει ο άνδρας να ζει με αυτό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος που θα πρέπει ένας άνδρας να αποδεχτεί την έλλειψη σεξουαλικής λειτουργίας ως μία από τις αναπόφευκτες συνέπειες των γηρατειών. Αυτό που πρέπει να αποδεχτεί είναι ότι χρειάζεται περισσότερα ερεθίσματα για να βοηθήσει τη στύση του από όσα χρειάζονταν νεότερος. Πολλοί άνδρες είναι στην ευχάριστη θέση να έχουν στύση και να απολαμβάνουν το σεξ ανεξάρτητα από την ηλικία τους.


 

Η στυτική δυσλειτουργία δεν εμφανίζεται στους νέους αλλά μόνο στους ηλικιωμένους.

Αν και είναι πιο συχνή στους άνδρες άνω των 75, μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες.


 

Αν έχω στυτική δυσλειτουργία, θα πρέπει να λαμβάνω χάπια για το υπόλοιπο της ζωής μου.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία της ΣΔ. Τα εγκεκριμένα φάρμακα από τον FDA ειδικά για τη θεραπεία ΣΔ είναι αποτελεσματικά για πολλούς άνδρες. Τα φάρμακα είναι σε μορφή χαπιού που λαμβάνονται από το στόμα ή σε ενέσιμη μορφή που γίνονται απευθείας στο πέος.

Διερευνήστε αν η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας υποκείμενης πάθησης. Αν ισχύει κάτι τέτοιο η αντιμετώπιση της πάθησης μπορεί να βοηθήσει τη στύση σας. Εάν λαμβάνετε φάρμακα που έχουν ως παρενέργεια τη ΣΔ, ρωτήστε το θεράποντα ιατρό σας εάν μπορείτε να λάβετε μια άλλη φαρμακευτική αγωγή για το νόσημά σας. Μην σταματήσετε να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο πριν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η θεραπεία της ΣΔ, γίνεται πλέον με διάφορους τρόπους και όχι μόνο με τη λήψη φαρμάκων.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής φαίνεται να βοηθούν τη στύση σας. Η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα προβλήματα στύσης και να σας χαρίσουν μια ιδανική σεξουαλική ζωή.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για πολλούς άνδρες που αντιμετωπίζουν άγχος που σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία και τη σεξουαλική απόδοση.


 

Μπορώ να θεραπεύσω τη στυτική δυσλειτουργία μόνος μου, χωρίς να συμβουλευτώ έναν ειδικό με τη χρήση συμπληρωμάτων και βοηθημάτων για τη στυτική δυσλειτουργία.

Μεγάλη προσοχή. Εμπιστευτείτε ειδικούς γιατρούς για τα θέματα αυτά και μην εμπιστεύεστε μεθόδους που διαβάζετε σε άρθρα στο διαδίκτυο. Τα συμπληρώματα διατροφής και τα σκευάσματα για τα οποία διαβάζετε μπορεί να ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για τη στύση σας αλλά και για την πολύτιμη υγεία σας!

Αναπαραγωγή Βίντεο
Επεμβάσεις Στυτικής Δυσλειτουργίας
5/5

Χρειάζεστε βοήθεια; Καλέστε μας για άμεσα και ασφαλή αποτελέσματα!

issm
essm
Medical Societies
konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο urologyinstitute.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.