Οι κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας στα οροθετικά άτομα

Κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τα οροθετικά άτομα έρχονται αντιμέτωπα με μια σειρά δυσκολιών στην πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα, με επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας, με οικονομική ανασφάλεια και στιγματισμό, σύμφωνα με αναδρομική μελέτη που καταρτίστηκε και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο AIDS and Behavior.

Αν και οι ιατρικές επιπτώσεις του ιού SARS-CoV-2 στους οροθετικούς έχουν μελετηθεί, λιγότερα είναι γνωστά για τις κοινωνικές επιπτώσεις σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα.

Ερευνήθηκαν 417 άρθρα σχετικά με τον HIV και τη λοίμωξη COVID-19 που έχουν δημοσιευτεί μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2020 και της 31ης Ιανουαρίου 2021. Εξ αυτών, 20 πρωτογενείς έρευνες και 33 άρθρα συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. Όλες οι έρευνες διεξήχθησαν σε χώρες του ΟΑΣΕ και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Οι συγγραφείς τις μελέτης εξέτασαν διάφορες πλευρές του θέματος όπως:

  • Τηλε-ιατρική και πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα για τον HIV: Ενώ η τηλε-ιατρική έχει εξελιχτεί σε μια βιώσιμη εναλλακτική για την διάδραση μεταξύ ασθενούς και ιατρού, υπάρχουν ανησυχίες σε σχέση με την προσβασιμότητα των ασθενών σε αυτή, ειδικά όσων έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο ή/και περιορισμένες τεχνολογικές ικανότητες. Αυτές οι δυσκολίες μπορούν να παρεμποδίζουν την τακτική φροντίδα υγείας που χρειάζονται οι οροθετικοί.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η διατήρηση της επαφής ιατρού και ασθενή είναι ζωτικής σημασίας: «Η διαταραχή της επικοινωνίας αυτής υπογραμμίζει την λεπτή φύση της κοινωνικής υποστήριξης στην οποία βασίζονται πολλοί οροθετικοί και μπορεί να απομονώσει ευάλωτα άτομα και ομάδες, μεγεθύνοντας έτσι την ήδη βιούμενη απομόνωση και μοναξιά».

  • Ψυχική υγεία: Το άγχος που επιφέρει ο HIV και η πανδημία και η υποχρεωτική κοινωνική απομόνωση έχουν πλήξει ιδιαίτερα τα οροθετικά άτομα, σε βαθμό μεγαλύτερο από την υπόλοιπη κοινωνία.
  • Απασχόληση και οικονομική ασφάλεια: Λόγω της απώλειας πολλών θέσεων εργασίας και της αυξανόμενης οικονομικής δυσχέρειας, αρκετοί συμμετέχοντες στις έρευνες δεν είχαν πρόσβαση σε επαρκή γεύματα ή υποχρεώθηκαν να παραλείψουν γεύματα. Το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένο μεταξύ των νέων ατόμων, τα οποία ήταν πιο πιθανό να απασχολούνται σε προσωρινές ή περιορισμένου χρόνου εργασίες και συνεπώς ήταν πιο ευάλωτα στην ανεργία. Αρκετοί άλλοι συμμετέχοντες είχαν δυσκολίες στην πληρωμή του ενοικίου της κατοικίας τους. Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι το 43% των συμμετεχόντων είχαν εξαντλήσει τους οικονομικούς πόρους για τα αναγκαία ενώ άλλη έρευνα βρήκε ότι οι τρανς γυναίκες με HIV ήταν πιο πιθανό να είναι άνεργες.
  • Στιγματισμός και διακρίσεις: Οι ερευνητές αναφέρουν αυξημένο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας, συστημικού ρατσισμού και διακρίσεων σε βάρος οροθετικών από την Ανατολική Ασία και άλλων εθνοτικών ομάδων.

 

Οι ερευνητική ομάδα αναγνωρίζει ότι οι έρευνες που αξιολογήθηκαν προέρχονται από χώρες υψηλού εισοδήματος και τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν σε άλλες περιοχές.

Ενθαρρύνεται η περαιτέρω έρευνα πάνω στις επιπτώσεις της πανδημίας στους οροθετικούς, όπως επίσης τονίζεται η ανάγκη συνεχιζόμενης και ουσιαστικής υποστήριξης για αυτή την πληθυσμιακή ομάδα.

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologiko.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.