Πρόωρη Εκσπερμάτιση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένας άνδρας εκσπερματίζει πιο νωρίς από όσο ο ίδιος, ή η σύντροφος του θα ήθελε.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, είναι Ιατρός Χειρουργός Ουρολόγος –Ανδρολόγος. Είναι ο ιδρυτής και ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, και διευθυντής της Σεξουαλικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Ο κ. Κωνσταντινίδης έχει τελέσει πρόεδρος του UGRS (Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Επανορθωτική Ουρολογική Χειρουργική).

Γενικές Πληροφορίες

Σαν πρόωρη εκσπερμάτιση ορίζεται η εκσπερμάτιση σε συντομότερο χρονικό διάστημα από ότι ένας άνδρας ή η σύντροφός του θα ήθελε. Η διάγνωση που αφορά την πρόωρη εκσπερμάτιση βασίζεται τόσο στην συχνότητα που επαναλαμβάνεται το φαινόμενο όσο και στο χρονικό σημείο που συμβαίνει. Πιο συγκεκριμένα, εάν το φαινόμενο αυτό κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής πραγματοποιείται λίγο πριν τη διείσδυση ή αμέσως μετά από αυτή και επαναλαμβάνεται συστηματικά πιστοποιείται ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και εκφράζεται συνήθως με παράπονο τόσο από τον ίδιο τον άντρα όσο και από τη σύντροφό του καθώς σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλική τους ζωή. Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις για τη συχνότητα του προβλήματος και οι περισσότερες συνηγορούν ότι περίπου 1 στους 3 άνδρες αντιμετωπίζει κάποια στιγμή της ζωής του αυτό το πρόβλημα.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια συνηθισμένη και θεραπεύσιμη κατάσταση παρά το γεγονός ότι πολλοί άνδρες διστάζουν να μιλήσουν γι’ αυτή. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του προβλήματος αυτού μπορούν να παίξουν τόσο βιολογικοί, όσο και ψυχολογικοί παράγοντες.
Η θεραπεία με φάρμακα, η ψυχολογική υποστήριξη και η συμβουλευτική, καθώς και συγκεκριμένες στοχευμένες σεξουαλικές τεχνικές μπορεί να καθυστερήσουν την εκσπερμάτιση και να προσφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Για πολλούς άνδρες ο συνδυασμός των παραπάνω θεραπειών παρουσιάζει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Μέχρι τώρα, στο Ινστιτούτο μας έχουμε βοηθήσει περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις πρόωρης εκσπερμάτισης. Η συνδυαστική θεραπεία που παρέχει το κέντρο μας είναι προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα με τις λιγότερες δυνατές συνεδρίες. Επιπλέον, το Ινστιτούτο μας είναι μεταξύ των λίγων, σε διεθνές επίπεδο, που προσφέρουν μια αποτελεσματική θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από εκσπερμάτιση πριν από την κολπική διείσδυση, ή παρουσιάζεται ως αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης στις σεξουαλικές επαφές. Η πρόωρη εκσπερμάτιση συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα όπως είναι η θλίψη, η ενόχληση, η απογοήτευση και τελικά η τάση αποφυγής της σεξουαλικής επαφής.

Σύμφωνα με κάποια δεδομένα τόσο βιολογικοί παράμετροι όπως η υπερευαισθησία του πέους και η δυσλειτουργία των υποδοχέων της σεροτονίνης, όσο και ψυχολογικοί παράμετροι όπως το άγχος συνδέονται άμεσα με το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης. Η ΠΕ επιδρά αρνητικά στην αυτοεκτίμηση του άντρα και στη σχέση του με τη σύντροφο του ενώ μπορεί να προκαλέσει άγχος, ντροπή και κατάθλιψη. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι άντρες με ΠΕ δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Η ΠΕ είναι δυνατό να εμφανίζεται από την πρώτη σεξουαλική εμπειρία και να παραμείνει πρόβλημα σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός άνδρα. Η εκσπερμάτιση συμβαίνει πολύ γρήγορα, πριν από την κολπική διείσδυση ή  1-2 λεπτά μετά από αυτήν. Η ‘επίκτητη’ ΠΕ χαρακτηρίζεται από προοδευτική ή ξαφνική έναρξη του προβλήματος, ενώ πριν η εκσπερμάτιση ήταν φυσιολογική. Όταν το πρόβλημα είναι χρόνιο, ο χρόνος εσπερμάτισης είναι πολύ πιο σύντομος σε σχέση με την περίπτωση που το πρόβλημα εμφανιστεί ξαφνικά. Η ΠΕ είναι μια συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία και αφορά τον ανδρικό πληθυσμό σε ποσοστό μεταξύ 20% και 30%.

Η διάγνωση της ΠΕ βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό αλλά και στις πληροφορίες που θα συλλέξει ο γιατρός σχετικά με την σεξουαλική ζωή του πάσχοντος. Ο γιατρός θα καθορίσει αν πρόκειται για περιστασιακό πρόβλημα (συγκεκριμένες περιστάσεις ή συγκεκριμένη σύντροφο) ή πρόκειται για μια μόνιμη κατάσταση. Ιδιαίτερη προσοχή για να διαγνωστεί το πρόβλημα δίνεται στο χρόνο που μεσολαβεί από την στιγμή της κολπικής διείσδυσης μέχρι την εκσπερμάτιση, στο βαθμό του σεξουαλικού ερεθισμού, στις επίπτωσεις που προκαλούνται στη σεξουαλική δραστηριότητα καθώς και στην ποιότητα ζωής του άνδρα, στη χρήση ή κατάχρηση φαρμάκων και ουσιών.

Αρχικά η πρόωρη εκσπερμάτιση αντιμετωπίστηκε ως ψυχολογικό πρόβλημα και για δεκαετίες θεραπευόταν μόνο με συμπεριφορικές και γνωσιακές προσεγγίσεις. Αργότερα υπήρξαν διαθέσιμες φαρμακολογικές θεραπείες όπως συνταγογραφούμενα φάρμακα και τυπικά σκευάσματα τα οποία έγιναν η βάση αντιμετώπισης της χρόνιας ΠΕ. Σε ότι αφορά τις συμπεριφορικές στρατηγικές περιλαμβάνουν κυρίως την τεχνική ‘stop-start’ (διακοπή του σεξουαλικού ερεθισμού όταν επίκειται εκσπερμάτιση), και την τεχνική ‘squeeze’ (έξοδος του πέους από τον κόλπο και συμπίεση της βαλάνου).

Η κλινική εξέταση για την ΠΕ περιλαμβάνει αγγειακή εξέταση (Doppler, υπερηχογράφημα πέους) καθώς και εξετάσεις ενδοκρινικού και νευρολογικού συστήματος. Ο γιατρός κάνοντας αυτές τις εξετάσεις προσπαθεί να ανακαλύψει τυχόν παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται με την ΠΕ ή άλλη σεξουαλική διαταραχή (π.χ. χρόνιες παθήσεις, ενδοκρινοπάθειες, αυτόνομη νευροπάθεια, νόσος Peyronie (περονί), ουρηθρίτιδα ή προστατίτιδα).

Τόσο η χρόνια όσο και η επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση έχουν ως αίτια τις περισσότερες φορές οργανικούς/νευροβιολογικούς παράγοντες οι οποίοι όμως είναι ιάσιμοι. Ακόμα και στην περίπτωση της χρόνιας πρόωρης εκσπερμάτισης η επιστημονική κοινότητα είναι πλέον σε θέση να προσφέρει διάφορες επιλογές θεραπείας στους ασθενείς.

ΘΕΣ ΝΑ ΛΥΣΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΩΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Κύπρου θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!

 

Αιτίες Πρόωρης Εκσπερμάτισης

Παλαιότερα τα αίτια για την πρόωρη εκσπερμάτιση θεωρούνταν αποκλειστικά ψυχογενή, όμως πλέον οι γιατροί γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια πιο περίπλοκη διαταραχή που σχετίζεται με μια σύνθετη αλληλεπίδραση τόσο ψυχολογικών, όσο και βιολογικών παραγόντων. Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες μπορούν να παγιώσουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο που συνεχώς επαναλαμβάνετε και το πιο πιθανό είναι, να είναι δύσκολο για τον άντρα να το τροποποιήσει αργότερα στη ζωή του.
Για παράδειγμα: Στρεσογόνες καταστάσεις και φόβος που σχετίζονται με την πρόωρη εκσπερμάτιση. Συναισθήματα ενοχής που επιδεινώνουν το πρόβλημα κατά την διάρκεια της συνουσίας.

Άλλοι παράγοντες που είναι πιθανό να επηρεάζουν αρνητικά την εκσπερμάτιση είναι:

Η στυτική δυσλειτουργία. Οι άνδρες που έχουν στρες για να επιτύχουν, ή να διατηρήσουν μια επαρκή στύση, μπορεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής να ακολουθούν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο σύντομης εκσπερμάτισης, το οποίο είναι ενδεχομένως δύσκολο να μεταβληθεί.

Άγχος. Πολλοί ασθενείς με πρόωρη εκσπερμάτιση πολύ συχνά έχουν προβλήματα άγχους, είτε αυτό οφείλεται στην σεξουαλική επίδοση, είτε συνδέεται με άλλα θέματα της ζωής και της καθημερινότητας.

Διαπροσωπικά προβλήματα. Εάν στις προηγούμενες σεξουαλικές σχέσεις η πρόωρη εκσπερμάτιση συνέβαινε σπανίως, ή ακόμα και ποτέ, είναι αρκετά πιθανό τα διαπροσωπικά προβλήματα με την τωρινή σύντροφο να δημιουργήσουν ή να επιδεινώσουν το πρόβλημα της ΠΕ.

Επίσης η εμφάνιση πρόωρης εκσπερμάτισης μπορεί να οφείλετε σε έναν αριθμό ποικίλων βιολογικών παραγόντων όπως:

 • Ορμονικές Διαταραχές
 • Μη φυσιολογικά επίπεδα νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου
 • Μη φυσιολογική αντανακλαστική λειτουργία του συστήματος εκσπερμάτισης
 • Προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα
 • Φλεγμονές και λοιμώξεις του προστάτη και της ουρήθρας
 • Κληρονομικότητα

 

Σπανιότερα, η πρόωρη εκσπερμάτιση προκαλείται από:

 • Νευρολογική βλάβη εξαιτίας κάποιας επέμβασης, ή τραυματισμού
 • Διακοπή φαρμακευτικής αγωγής που χορηγούνταν για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Διάγνωση Πρόωρης Εκσπερμάτισης

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Κύπρου έχουμε αναπτύξει και χρησιμοποιούμε έναν πλήρη διαγνωστικό έλεγχο που περιλαμβάνει:

α. Ιατρικό Ιστορικό: Λεπτομερές ιστορικό που καταγράφει την ύπαρξη ή όχι παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι νευροπάθειες, οι τραυματισμοί, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, οι χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο το ιστορικό ούρησης και εκσπερμάτισης ενώ πολύ σημαντικά κρίνονται η ψυχολογική κατάσταση και η σεξουαλική ζωή του πάσχοντα.

β. Κλινική εξέταση: Εξέταση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, του ορθού και η εκτίμηση του προστάτη αδένα. Αδρή νευρολογική εκτίμηση με κυριότερα το βολβοσηραγγώδες αντανακλαστικό και τον τόνο του σφιγκτήρα του ορθού. Ανάλυση και καλλιέργεια ούρων.

γ. Απεικονιστικές εξετάσεις:

 • Ουρομετρία
 • Κυστεοσκόπηση
 • Ουροδυναμική εξέταση
 • Doppler Υπερηχοτομογραφία
 • Διουρθικό Υπερηχογράφημα

 

Θεραπείες Πρόωρης Εκσπερμάτισης

Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης περιλαμβάνουν τη θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών, την ψυχοθεραπεία και την φαρμακοθεραπεία. Για αρκετούς πάσχοντες τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται μέσω συνδυασμού των παραπάνω θεραπευτικών μεθόδων.

 

Θεραπεία μίας ημέρας

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Κύπρου έχουμε αναπτύξει μια θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να εξομαλύνει την κατάσταση από την πρώτη κιόλας συνάντηση. Η συγκεκριμένη μέθοδος περιλαμβάνει μια συνδυαστική φαρμακευτική αγωγή η οποία παρουσιάζει αποτελέσματα ήδη από την ημέρα έναρξης. Οι φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται είναι οι ακόλουθες:

 • Ανδρογόνα
 • Αναστολείς
 • PDE5
 • Ενδοσηρραγγώδεις ενέσεις
 • SSRIs

Η θεραπεία μίας ημέρας αποτελεί σαφώς μια αποτελεσματική λύση, αντιμετωπίζει όμως την πρόωρη εκσπερμάτιση ως σύμπτωμα. Για την οριστική επίλυση της υποκείμενης κατάστασης, είναι πιθανό να χρειαστεί σεξουαλική και γνωσιακή θεραπεία.

 

Σεξουαλική θεραπεία

Σε κάποια περιστατικά, ενδείκνυται η σεξουαλική θεραπεία που αποτελείται από απλά βήματα, όπως είναι η καθυστέρησης της εκσπερμάτισης μέσω του αυνανισμού μια, ή δύο ώρες πριν την σεξουαλική επαφή. Ο θεράπων ιατρός επίσης μπορεί να συστήσει την αποχή από την σεξουαλική πράξη για ορισμένο χρονικό διάστημα και την συγκέντρωση της προσοχής σε άλλους τύπους σεξουαλικού παιχνιδιού, ούτως ώστε η σεξουαλική επαφή να αποφορτιστεί από τον παράγοντα στρες.

 

Γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία

Η προσέγγιση αυτή είναι γνωστή και ως συμβουλευτική και δίνει στον πάσχοντα την δυνατότητα να συνομιλήσει με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας πάνω στις σχέσεις και τις εμπειρίες του. Οι συνεδρίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους επίδοσης, στην εξεύρεση τρόπων διαχείρισης του στρες, όπως επίσης και στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων. Η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία έχει ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας εάν συνδυαστεί με φαρμακευτική αγωγή.

 

Φαρμακοθεραπεία

Για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης χορηγούνται συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες και τοπικά αναισθητικά. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικά φάρμακα και σε διαφορετικές δοσολογίες πριν ο γιατρός σας καταλήξει στην βέλτιστη για εσάς θεραπευτική προσέγγιση. Έχει μεγάλη σημασία ο γιατρός που παρακολουθεί την πορεία σας να έχει την απαιτούμενη εμπειρία σε παρόμοια περιστατικά. Εμπειρία που θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημά σας εξατομικευμένα, με θεραπεία που αφορά αποκλειστικά την δική σας περίπτωση.

Σύνοψη της δουλειάς μας

Οι γιατροί μας έχουν βοηθήσει περισσότερους από 10.000 άνδρες μέχρι και σήμερα για την επίλυση του προβλήματος της πρόωρης εκπερμάτισης. Η πλειονότητα των ανδρών παρατηρεί σημαντική βελτίωση στον έλεγχο της εκσπερμάτισης από την πρώτη κιόλας επίσκεψη στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο. Η θεραπευτική μας προσέγγιση δεν περιορίζεται μόνο στην χορήγηση φαρμάκων, αλλά στοχεύει στην παροχή μιας εξατομικευμένης και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης που θα βάλει μόνιμα τέλος στο πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης.

ΘΕΣ ΝΑ ΛΥΣΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΩΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!

5/5

Χρειάζεστε βοήθεια; Καλέστε μας για άμεσα και ασφαλή αποτελέσματα!

issm
essm
Medical Societies
konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο urologyinstitute.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.