Στυτική Δυσλειτουργία και Ημικρανίες: Κατά πόσον σχετίζονται;

ημικρανία

Ως ημικρανία ορίζεται μια συχνή μορφή χρόνιου πονοκεφάλου, που συνήθως (αλλά όχι πάντα) εντοπίζεται στο μισό μέρος της κεφαλής (εξ ου και η λέξη «ημι – κρανία») που διαρκεί για ώρες ή, σε κάποιες περιπτώσεις, μέρες. Κάποιες φορές ο πόνος είναι τόσο ισχυρός που αναγκάζει τον πάσχοντα να αποτραβηχτεί σε ήσυχο και σκοτεινό μέρος για να απαλύνει την ένταση των συμπτωμάτων. Όχι σπάνια, ο πόνος συνοδεύεται από ναυτία και αισθητικά συμπτώματα όπως αύρα, λάμψεις, εμβοές κ.α. Κάποες φορές οι ημικρανίες συνοδεύονται από άλλες παθογένειες όπως κατάθλιψη, άγχος, γαστρεντερικές διαταραχές ή/και άλλες παθήσεις που συνοδεύονται από χρόνιο πόνο. Καθώς οι ημικρανίες είναι συνήθως επαναλαμβανόμενες, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αναστάτωση και να καταβάλλουν σε σημαντικό βαθμό τους ασθενείς, οδηγώντας τους στο να απέχουν από κοινωνικές δραστηριότητες, να απουσιάζουν συχνά από την εργασία τους και εν γένει να παρουσιάζουν χειρότερη ποιότητα ζωής.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι επιπτώσεις των ημικρανιών επεκτείνονται και στην σεξουαλική λειτουργία και πιο συγκεκριμένα, παλιότερες μελέτες έχουν αποδείξει συσχετισμό μεταξύ της ημικρανίας και της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) στους άνδρες. Με αυτή την σκέψη, οι συγγραφείς μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine, διενέργησαν μια συστηματική ανασκόπηση όλων των σχετικών κλινικών δοκιμών που αξιολογούσαν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με ημικρανίες. Ο στόχος της μελέτης ήταν να φωτιστεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ των δυο παθήσεων και η συστηματική αναζήτηση σε τρεις ιατρικές βάσεις δεδομένων μεταξύ των ετών 2001-2021, ανέδειξε έξι κλινικές δοκιμές με συνολικά 51.657 συμμετέχοντες. Από τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων, οι 6.175 ήταν άνδρες που έπασχαν από ημικρανίες. (Αυτές οι κλινικές μελέτες αξιολογούν την παρουσία ή απουσία ημικρανιών χρησιμοποιώντας τα κριτήρια του International Headache Society και του International Classification of Diseases (ICD) ).

Η συγκέντρωση αυτών των δεδομένων αποκάλυψε ότι οι ημικρανίες στους άνδρες συσχετίζονται ισχυρά με παρουσία στυτικής δυσλειτουργίας. Για την ακρίβεια, η ανάλυση των ερευνητών έδειξε 1.63 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες με ημικρανίες σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά τα ευρήματα ήταν και οι επιδόσεις των πασχόντων στο διαγνωστικό εργαλείο International Index of Erectile Function (IIEF-5),ήταν δηλαδή αρκετά χαμηλότερες από τις επιδόσεις των υγιών ανδρών.

Ο συσχετισμός μεταξύ ημικρανίας και στυτικής δυσλειτουργίας ήταν ακόμα εντονότερος στους νεότερους άνδρες (κάτω των 40 ετών). Όταν τα αποτελέσματα διαστρωματώθηκαν με κριτήριο την ηλικία (<40 και >40 ετών), οι ερευνητές παρατήρησαν 32 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ΣΔ στους πάσχοντες από ημικρανίες οι οποίοι ήταν μικρότεροι από 40 ετών, σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους στην ομάδα ελέγχου. Αντιθέτως οι συμμετέχοντες άνω των 40 ετών που έπασχαν από ημικρανίες είχαν 1.75 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας σε σύγκριση με τους αντίστοιχους της ομάδας ελέγχου που δεν έπασχαν από ημικρανίες.

Αν και ίσως αυτά τα αποτελέσματα φαίνονται αποθαρρυντικά, συνεισφέρουν ουσιαστικά στην έρευνα για την συχνή διασταύρωση των χρόνιων παθήσεων (π.χ. ημικρανίες) και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας (εν προκειμένω της στυτικής δυσλειτουργίας). Αυτές οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την κατανόηση των υποκείμενων αιτίων που μπορεί να προκαλούν τη μια ή και τις δυο παθήσεις και αποτελούν πληροφορίες ζωτικής σημασίας για την επιλογή της βέλτιστης θεραπευτικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων. Οι συμμετέχοντες σε δοκιμές όπως οι παραπάνω βοηθούν στην πρόοδο της θεραπείας και την ανάπτυξη προληπτικών και διαγνωστικών στρατηγικών, επιτρέποντας στους επιστήμονες, τους ερευνητές και τους επαγγελματίες υγείας να εξετάζουν τις τάσεις και τους συσχετισμούς μεταξύ συγκεκριμένων παθήσεων.

Πηγή:

He, W., Yang, Y., Liang, H., Huang, Z., & Jiang, J. (2022). Migraine Is Associated With High Risk of Erectile Dysfunction: A Systematic Review and Cumulative Analysis. The Journal of Sexual Medicine19(3), 430-440. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jsxm.2021.12.014

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologiko.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.