Ουροδόχος κύστη και σεξουαλική υγεία

Ουροδόχος κύστη και η υγεία της είναι σημαντικό συστατικό στοιχείο της γενικότερης ευεξίας του ατόμου και μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην σεξουαλική του υγεία. Υπάρχουν αρκετές παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ουροδόχο κύστη, από πρόσκαιρες μολύνσεις μέχρι μακροχρόνιες ασθένειες και αν και αυτές οι καταστάσεις είναι κοινές σε άνδρες και γυναίκες, είναι πιο συνηθισμένες στις γυναίκες λόγω της ανατομίας της ουρήθρας τους η οποία είναι λιγότερo επιμήκης από την ανδρική και πιο κοντά στον πρωκτό. Άλλοι παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, και τις ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση

Παρακάτω ακολουθεί μια ενδεικτική λίστα των πιο κοινών προβλημάτων της ουροδόχου κύστης και π συσχετισμός τους με την σεξουαλική υγεία.

 

Λοιμώξεις Ουροποιητικού Συστήματος 

Όταν μια λοίμωξη προσβάλλει την ουροδόχο κύστη και προκαλεί τοπική φλεγμονή καλείται κυστίτιδα. Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κυστίτιδας. Μια πιθανή αιτία είναι η ελλιπής προσωπική υγιεινή, που επιτρέπει σε βακτήρια του γαστρεντερικού σωλήνα να ταξιδέψουν και να μολύνουν το ουροποιητικό σύστημα. Οι ορμονικές μεταβολές (εμμηνόπαυση και συγκεκριμένες αντισυλληπτικές μέθοδοι) πιθανόν να διευκολύνουν τη μεταφορά των επιβλαβών βακτηρίων μέσω των αλλαγών που προκαλούν στην κολπική χλωρίδα και το pH. Σε μερικές γυναίκες οι λοιμώξεις του ουροποιητικού σχετίζονται με την σεξουαλική επαφή, κάτι που προκαλεί άγχος και σε μερικές περιπτώσεις αποφυγή του σεξ. 

Οι γυναίκες που έρχονται συχνά αντιμέτωπες με λοιμώξεις του ουροποιητικού (3 ή περισσότερες κατά έτος ή 2 σε διάστημα 6 μηνών) θα πρέπει να επισκεφτούν τον ουρολόγο για να συζητήσουν μεθόδους πρόληψης των λοιμώξεων αυτών. Κάποιες από αυτές τις μεθόδους περιλαμβάνουν την αυξημένη πρόσληψη νερού, τα συμπληρώματα διατροφής, την χρήση κολπικών οιστρογόνων και την λήψη αντιβιοτικών κατά την επαφή ή και καθημερινά, ανάλογα με την συχνότητα και την βαρύτητα των λοιμώξεων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνεται καλλιέργεια ούρων πριν την χορήγηση οποιουδήποτε αντιβιοτικού καθώς υπάρχουν αρκετές παθήσεις που μοιράζονται συμπτώματα.

 

Υπερδραστήρια Κύστη

Μια υπερδραστήρια κύστη χαρακτηρίζεται από επιτακτική ούρηση (ξαφνική και έντονη ανάγκη), συχνή ούρηση και νυκτουρία (αφύπνιση για ούρηση περισσότερες από μια φορές κάθε νύχτα). Τα άτομα που πάσχουν από υπερδραστήρια κύστη μπορεί να παρουσιάζουν και ακράτεια.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική υγεία του ατόμου με διάφορους τρόπους. Η κλινική έρευνα έχει δείξει ότι κάποιοι ασθενείς αναφέρουν πόνο ή/και δυσφορία κατά την σεξουαλική επαφή, ενώ άλλοι παρουσιάζουν διαφυγή ούρων η οποία μπορεί να προκαλέσει στρες και αποφυγή των επαφών, καθώς πολλές φορές αναγκάζονται να διακόψουν την συνουσία για να πάνε στην τουαλέτα. Η συνεργασία με τον ουρολόγο μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση των συμπτωμάτων μέσω του ελέγχου πρόσληψης υγρών, της εκπαίδευσης της ουροδόχου κύστης ή/και μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

 

Διάμεση Κυστίτιδα (Σύνδρομο Επώδυνης Κύστης)

Η διάμεση κυστίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση που παρουσιάζεται με πόνο στην ουροδόχο κύστη ο οποίος διαρκεί για τουλάχιστον 6 εβδομάδες και δεν προκαλείται από κάποια λοίμωξη ή κάποιο άλλο αίτιο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο στην πύελο και την κύστη, συχνή ούρηση και μειωμένη χωρητικότητα της κύστης. Τα αίτια που προκαλούν την διάμεση κυστίτιδα είναι προς το παρόν άγνωστα, αλλά η επικρατούσα θεωρία υποστηρίζει ότι σχετίζεται με την υπερευαισθησία του τοιχώματος της κύστης.

Αν και παρατηρείται πιο συχνά στις γυναίκες, μπορεί να παρουσιαστεί και στα δυο φύλα και να δημιουργήσει προβλήματα στην σεξουαλική ζωή. Στις γυναίκες η εγγύτητα της ουροδόχου κύστης στον κόλπο μπορεί να κάνει την διείσδυση επίπονη ενώ στους άνδρες προκαλεί επίπονη εκσπερμάτιση ή αυξημένο πόνο την επόμενη μέρα από την επαφή. 

Προς το παρόν δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την διάμεση κυστίτιδα. Παρόλα αυτά μπορεί να γίνει διαχείριση των συμπτωμάτων με αλλαγές στην διατροφή και τον τρόπο ζωής, με θεραπεία πυελικού εδάφους, με τοπική και από του στόματος φαρμακευτική αγωγή και με έκπλυση της ουροδόχου κύστης. Ο στόχος είναι να διατηρείται η νόσος σε ύφεση ώστε να αποφεύγονται τα επώδυνα συμπτώματα που σχετίζονται με την συνουσία.

 

Πηγή: https://www.issm.info/sexual-health-qa/how-might-bladder-health-affect-sexual-health

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologiko.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.