Πανδημία και σεξ στα παντρεμένα ζευγάρια

σεξουαλική δραστηριότητα

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19, παραθέτοντας ως πιθανές αιτίες που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις νέες γνωριμίες το στρες, την κόπωση, τις ευθύνες των παιδιών και του νοικοκυριού και τον υποχρεωτικό εγκλεισμό.

Από την άλλη, η πανδημία δεν έχει επηρεάσει τους πάντες με τον ίδιο τρόπο και κάποιες πληθυσμιακές ομάδες ανέφεραν αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Σε γενικές γραμμές, τα παντρεμένα ζευγάρια και τα ζευγάρια που ζουν κάτω από την ίδια στέγη ανηκούν στις ομάδες που ανέφεραν αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας, πιθανόν λόγω της αύξησης της τηλε-εργασίας και του εγκλεισμού που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου που περνάει το ζευγάρι μαζί. Τουλάχιστον ένα ποσοστό αυτού του χρόνου φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε για σεξουαλικές επαφές.

Ένας σημαντικός περιορισμός αυτών των ευρημάτων είναι ότι πολλές από αυτές τις εργασίες επικεντρώθηκαν στην αξιολόγηση των μοτίβων και της συχνότητας της σεξουαλικής δραστηριότητας πριν, κατά την διάρκεια και μετά τους εγκλεισμούς λόγω COVID-19, και βασίστηκαν σε όσα θυμούνταν οι συμμετέχοντες για την σεξουαλική τους δραστηριότητα πριν τους εγκλεισμούς, πληροφορίες που δεν είναι πάντα ακριβείς ή αξιόπιστες.

Παρόλα αυτά μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη πάνω σε αυτό το θέμα συνέλλεξε δεδομένα από 409 παντρεμένες ετεροφυλόφιλες γυναίκες από την Σιγκαπούρη, ηλικίας 25-34 ετών πριν την πανδημία (2018), κατά την διάρκεια του εγκλεισμού (Μάιος 2020) και μετά τον εγκλεισμό (Ιούνιος 2020). Η μακροχρόνια φύση αυτής της μελέτης προσθέτει ακρίβεια και αξιοπιστία στα αποτελέσματα, καθώς οι συμμετέχουσες δεν κλήθηκαν να θυμηθούν τις σεξουαλικές τους συνήθειες και την συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας πριν την πανδημία.

Οι συμμετέχουσες στρατολογήθηκαν αυτοπροσώπως για την μελέτη το 2018 σε διάφορες δημόσιες τοποθεσίες της Σιγκαπούρης. Όσες συμφώνησαν να συμμετέχουν και πληρούσαν τα κριτήρια (παντρεμένες, μεταξύ 25-34 ετών, πολίτες της Σιγκαπούρης ή παντρεμένες με πολίτες της Σιγκαπούρης) συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Για τον καταρτισμό επιπέδου αναφοράς, ζητήθηκε από τις γυναίκες να κοινοποιήσουν πληροφορίες σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία του νοικοκυριού, το επίπεδο ικανοποίησης από τον γάμο τους και την ιδανική γι’αυτές συχνότητα σεξουαλικών επαφών. Στην συνέχεια υπέβαλαν 7 διαδικτυακές καταχωρίσεις στην διάρκεια 14 εβδομάδων που περιέγραφαν λεπτομερώς τα επίπεδα στρες και κόπωσης, όπως επίσης και τις ακριβείς ημερομηνίες σεξουαλικής δραστηριότητας με τον σύζυγο για τις προηγούμενες 2 εβδομάδες.

Κατά το υποχρεωτικό lockdown του Μαΐου 2020, ο ίδιος πληθυσμός γυναικών κλήθηκε να συμμετέχει σε επαναληπτική μελέτη που περιελάμβανε τις ίδιες ερωτήσεις γύρω από το στρες, την κόπωση, τα επίπεδα ικανοποίησης από τον γάμο  και τις ακριβείς ημερομηνίες σεξουαλικής δραστηριότητας στο χρονικό διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας. Η τελευταία επικοινωνία με τις συμμετέχουσες έλαβε χώρα για τον ίδιο σκοπό και με τις ίδιες ερωτήσεις όταν άρθηκαν οι περιορισμοί στην χώρα τον Ιούνιο του 2020.

Το ποσοστό των γυναικών που ανέφεραν ότι δεν έκαναν σεξ με τον σύντροφό τους την προηγούμενη εβδομάδα παρέμεινε ίδιο πριν και κατά την διάρκεια της πανδημίας. Όμως, για όσες ανέφεραν ότι έκαναν σεξ μια φορά την εβδομάδα πριν την πανδημία, υπήρξε μια μεταβολή προς τις δυο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα κατά την διάρκεια του εγκλεισμού και μετά από αυτόν.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας σχετιζεται με τον χρόνο της σεξουαλικής δραστηριότητας. Το 2018 οι συγγραφείς παρατήρησαν την τάση των σεξουαλικών επαφών ανά ημέρα της εβδομάδας, με την χαμηλότερη σεξουαλική δραστηριότητα να ανιχνεύεται την Δευτέρα, στην συνέχεια να αυξάνεται σταθερά όσο προχωρούσε η εβδομάδα, με την κορύφωση να παρατηρείται το Σάββατο. Αυτό το μοτίβο ανατράπηκε κατά την διάρκεια του lockdown και μετά από αυτό, με την Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη να βλέπουν σημαντική αύξηση στην σεξουαλική δραστηριότητα ενώ η Παρασκευή παρουσίασε μείωση.

Η παρούσα μελέτη ενισχύει την άποψη ότι τα μοτίβα σεξουαλικής συμπεριφοράς και συχνότητας επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες, όπως εν προκειμένω η πανδημία COVID-19.

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologiko.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.