Καρκίνος του πέους: Πως επηρεάζει την σεξουαλική λειτουργία και την ποιότητα ζωής

Μια διάγνωση καρκίνου οποιουδήποτε είδους είναι εξαιρετικά οδυνηρή για το άτομο και οι επιπτώσεις μιας τέτοιας διάγνωσης έχουν σημαντική επίδραση σε κάθε πλευρά της ζωής του. Επιπλέον, αν και οι θεραπείες μπορούν εμποδίσουν την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου ή και να την εξαφανίσουν πλήρως, πολύ συχνά παρουσιάζουν αρνητικές βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες συνέπειες για τους ασθενείς. Οι ασθενείς που είναι πλήρως ενήμεροι εξ αρχής για τις πιθανές παρενέργειες της θεραπείας, συνήθως είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσουν καλύτερα με την στήριξη των οικογενειακών γιατρών, των ογκολόγων, των ειδικών ψυχικής υγείας και άλλων επαγγελματιών.

Ο καρκίνος του πέους και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν προφανή επίδραση στην σεξουαλική υγεία του ατόμου. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η επιδείνωση της σεξουαλικής υγείας μπορεί να υποσκάψει την φυσική, ψυχική και κοινωνική υγεία του ατόμου όμως ακόμα δεν είναι πλήρως κατανοητό το εύρος αυτών των επιπτώσεων. 

Για να κατανοηθεί πληρέστερα η επίδραση της επέμβασης για τον πεϊκό καρκίνο στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, οι συγγραφείς πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine, απέστειλαν ερωτηματολόγια σε 107 άνδρες που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση αντιμετώπισης του καρκίνου του πέους σε δυο φινλανδικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία μεταξύ των ετών 2009 και 2019.

Οι ερευνητές σχεδίασαν το ερωτηματολόγιο με σκοπό να εξετάσουν την αυτοεκτίμηση, την σεξουαλική λειτουργία, τις στύσεις, τις αλλαγές στην σεξουαλική λειτουργία και την γενικότερη ποιότητα ζωής, μέσα από έναν συνδυασμό εγκεκριμένων ερωτηματολογίων που ο κάθε ασθενής μπορούσε εύκολα να απαντήσει μόνος του.

Για να αξιολογηθεί η ποιότητα ζωής σε σχέση με την υγεία, χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο 15D, το οποίο βασίζεται στις 15 διαστάσεις της υγείας κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και περιέχει ερωτήματα σχετικά με την κινητικότητα, την όραση, την ακοή, την αναπνευστική λειτουργία, τον ύπνο, την διατροφή, την εκφορά του λόγου, τις κενώσεις, τις συνήθεις δραστηριότητες, την διανοητική λειτουργία, την δυσφορία και τυχόν συμπτώματα, την κατάθλιψη, την απελπισία, την ζωτικότητα και την σεξουαλική δραστηριότητα

68 από τους 107 ασθενείς (64%) από τους οποίους ζητήθηκε να συμμετάσχουν, απάντησαν με πλήρως συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Συγκρίνοντας τις επιδόσεις στο 15D των συμμετεχόντων με τον ηλικιακά τυποποιημένο γενικό πληθυσμό της Φινλανδίας, ανεβρέθηκε ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του πέους ήταν σημαντικά χαμηλότερη από αυτή του γενικού πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκαν χαμηλές επιδόσεις στην συνολική σεξουαλική λειτουργία, την στυτική λειτουργία και οι αλλαγές αυτές συσχετίζονται ευθέως με την χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Η απουσία σεξουαλικής δραστηριότητας αναγνωρίστηκε ως η αιτία με τη μεγαλύτερη επίδραση στην ευεξία των ασθενών.

Από την άλλη, υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, η εργασία και η ζωή σε αστικό κέντρο φαίνεται να συνεισφέρουν σε υψηλότερες επιδόσεις στο 15D μεταξύ των συμμετεχόντων. Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η βαρύτητα του καρκίνου και ο τύπος της χειρουργικής προσέγγισης δεν φάνηκε να έχει ιδιαίτερη επίδραση στην συνολική αίσθηση ευεξίας των ασθενών.

Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν την σημασία της υποστήριξης της ψυχικής, κοινωνικής και σεξουαλικής υγείας των ασθενών σε συνάρτηση με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ευτυχώς οι εξειδικευμένοι ουρολόγοι-ανδρολόγοι μέσα από την στενή συνεργασία με τους ογκολόγους είναι σε θέση να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους ασθενείς και να μειώσουν τις σεξουαλικές παρενέργειες της αντιμετώπισης του καρκίνου.

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologiko.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.