Εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές το σεξ κατά την διάρκειά της;

Η σύντομη απάντηση σε αυτό το ερώτημα που πολλές φορές υποβάλλεται στους γυναικολόγους είναι «ναι». Το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας και το αμνιακό υγρό που περιβάλλουν το έμβρυο το προστατεύουν από εξωτερικές πιέσεις, συνεπώς η σεξουαλική δραστηριότητα κατά την διάρκεια μιας υγιούς εγκυμοσύνης δεν βλάπτει ούτε το μωρό, ούτε τη μητέρα.

Για την ακρίβεια μάλιστα, σε γενικές γραμμές η αποχή από το σεξ κατά την εγκυμοσύνη απαιτείται μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη σας παρουσιάζει επιπλοκές (για παράδειγμα υψηλό κίνδυνο αποβολής, ανεξήγητη αιμορραγία από τον κόλπο, διαφυγή αμνιακού υγρού, κτλ) ή αν έχετε απορίες γύρω από το ποιες σεξουαλικές δραστηριότητες είναι ασφαλείς το χρονικό διάστημα που είστε έγκυος, είναι πάντα καλή ιδέα να συζητήσετε το θέμα απευθείας με τον μαιευτήρα γυναικολόγο σας. Έχετε υπόψη σας ότι κάθε περιστατικό είναι μοναδικό και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι καλύτερα για οποιαδήποτε αμφιβολία ή απορία σας, να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας ο οποίος γνωρίζει το ιατρικό σας ιστορικό και τις ιδιαίτερες συνθήκες που ισχύουν στην δική σας ξεχωριστή περίπτωση.

Άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όσον αφορά το σεξ κατά την εγκυμοσύνη

Αν και είναι ασφαλές για μια γυναίκα να κάνει σεξ κατά την διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, παρακάτω παραθέτουμε κάποια στοιχεία που πρέπει να έχετε υπόψη σας:

  • Η εγκυμοσύνη χωρίζεται σε χρονικές περιόδους ανά τρίμηνο. Συχνά οι εγκυμονούσες παρουσιάζουν ναυτία, κόπωση και άλλα συμπτώματα κατά το πρώτο τρίμηνο, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν και να μειώσουν την ερωτική τους επιθυμία. Κατά το δεύτερο τρίμηνο όμως η αύξηση των επιπέδων των ορμονών και της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα, μπορεί να αυξήσει την ερωτική επιθυμία της γυναίκας και την ικανοποίησή της από την σεξουαλική δραστηριότητα. Κατά το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο, οι περισσότερες γυναίκες βρίσκουν το σεξ άβολο λόγω του μεγάλου πλέον μεγέθους του εμβρύου.
  • Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικό για κάθε σεξουαλική εμπειρία για την οποία δεν είναι σίγουροι για το ιατρικό ιστορικό του συντρόφου ή αν δεν βρίσκονται σε μια αμοιβαία μονογαμική σχέση. Αυτό φυσικά περιλαμβάνει και τις έγκυες γυναίκες, οι οποίες μπορούν να μολυνθούν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και τα νοσήματα αυτά να προσβάλλουν και το μωρό.
  • Συγκεκριμένες στάσεις όπως το λεγόμενο «ιεραποστολικό» (κατά την οποία η γυναίκα είναι ξαπλωμένη στην πλάτη της με τον σύντροφο από πάνω της) δεν συστήνονται κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Εναλλακτικά τα ζευγάρια μπορούν να πειραματιστούν με άλλες στάσεις, όπως για παράδειγμα η γυναίκα στα τέσσερα με τον σύντροφο από πίσω της.

Είναι πολύ πιθανό ότι το ερωτικό ενδιαφέρον μιας γυναίκας θα μειωθεί όσο προχωρά η εγκυμοσύνη και αμέσως μετά από τον τοκετό και είναι επίσης πιθανό ότι τα γεννητικά της όργανα θα επηρεαστούν από την γέννα. Αν και βραχυπρόθεσμα ο τοκετός επηρεάζει την σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας, η βιβλιογραφία και οι έρευνες συντείνουν στο γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες σταδιακά και σταθερά ανακτούν την σεξουαλική τους λειτουργία και επιθυμία, προϊόντος του χρόνου. Εν τω μεταξύ, τα ζευγάρια ενθαρρύνονται να θυμούνται ότι η συντροφικότητα περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από το σεξ και μπορούν να επιλέξουν να καλλιεργήσουν τον δεσμό τους μέσα από φιλιά, αγκαλιές, χάδια και αγγίγματα.

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologiko.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.