Ανδρική Ακράτεια Ούρων

Η ζωή μετά την προστατεκτομή!

 

Η προστατεκτομή αφορά θεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Κατά την επέμβαση αυτή, οι μηχανισμοί του σώματος που βοηθούν στον έλεγχο της ροής των ούρων και η ικανότητα επίτευξης στύσης ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί σημαντικά.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, είναι Ιατρός Χειρουργός Ουρολόγος –Ανδρολόγος. Είναι ο ιδρυτής και ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, και διευθυντής της Σεξουαλικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Ο κ. Κωνσταντινίδης έχει τελέσει πρόεδρος του UGRS (Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Επανορθωτική Ουρολογική Χειρουργική).

Γενικές Πληροφορίες

Ύστερα από μια χειρουργική επέμβαση στον προστάτη για την επαρκή αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι πολύ πιθανό οι μηχανισμοί του σώματος που βοηθούν στον έλεγχο της ροής των ούρων και η στυτική λειτουργία να έχουν επηρεαστεί σημαντικά. Είναι λοιπόν πολύ κατανοητό ότι η πλειοψηφία των ανδρών ανησυχεί για την ικανότητά ανάκτησης της στύσης και τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

Βίντεο

Λειτουργία τεχνητού ουρηθρικού σφιγκτήρα

Η πλέον καινοτόμα τεχνική, που παρέχει οριστική λύση στο πρόβλημα της ακράτειας μετά από προστατεκτομή.

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!

Ανάκτηση της εγκράτειας

Η χειρουργική επέμβαση στον προστάτη μπορεί να εξασθενήσει τους μύες του πυελικού εδάφους και τον σφιγκτήρα που ελέγχει υπό φυσιολογικές συνθήκες την ροή των ούρων. Παρόλο που η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι αναμφισβήτητα προτεραιότητα για τους ασθενείς, στην συνέχεια μετά την επέμβαση φωλιάζει μέσα τους ο φόβος της ακράτειας των ούρων και οι επιπτώσεις που αυτό θα επιφέρει στην καθημερινότητά τους. Μετά την αφαίρεση του καθετήρα, είναι πιθανό να παρουσιάσετε συμπτώματα που κυμαίνονται από ελαφριά διαρροή ούρων (λίγες σταγόνες όταν ασκείστε, βήχετε ή φτερνίζεστε) μέχρι πλήρη αδυναμία ελέγχου της ούρησης.

Το ταξίδι προς την εγκράτεια

Η εγκράτεια (έλεγχος της ούρησης) μετά την επέμβαση της προστατεκτομής τείνει να βελτιώνεται στη διάρκεια του χρόνου. Παρόλο που η κατάσταση διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, πολλοί παρατηρούν ότι επανέρχεται ο έλεγχος των ούρων εντός έξι έως δώδεκα μηνών από την χειρουργική επέμβαση. Η ανάκτηση της πρότερης κατάστασης μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η ηλικία, η γενική σωματική υγεία και ο βαθμός κατά τον οποίο λειτουργούσε η κύστη πριν την χειρουργική επέμβαση. Αν μετά από έξι έως δώδεκα μήνες τα συμπτώματα επιμένουν, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Ανάληψη του ελέγχου

Μακροπρόθεσμες λύσεις:

Ενέσεις
Η έγχυση αυξητικών παραγόντων, όπως το κολλαγόνο στον αυχένα της ουροδόχου κύστης, μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρηθεί κλειστό το άνοιγμα της ουρήθρας και της κύστης και ενδέχεται να αποτρέψει τις μικρές διαρροές. Ακόμη και αν οι ενέσεις αποτελέσουν μια επιτυχημένη μέθοδο αντιμετώπισης στο πρόβλημα, είναι πιθανό να χρειαστεί επανάληψή τους σε βάθος χρόνου για να διατηρηθεί το ίδιο αποτέλεσμα.

Ταινία στήριξης
Για την επίλυση του προβλήματος της ανδρικής ακράτειας ούρων προτείνεται επίσης το σύστημα της ταινίας στήριξης, που τοποθετείται στο σώμα με την χρήση μιας επεμβατικής μεθόδου. Γίνονται τρεις μικρές τομές και τοποθετείται μέσα στο σώμα του ασθενούς μια μικρή ταινία κατασκευασμένη από συνθετικό πλέγμα. Η ταινία αυτή προορίζεται για την στήριξη της ουρήθρας, επαναφέροντας τον έλεγχο της κύστης σε κανονικά επίπεδα.

Τεχνητός ουρηθρικός σφιγκτήρας
Μια άλλη μέθοδος είναι μια εμφυτεύσιμη συσκευή η οποία λειτουργεί πανομοιότυπα με την λειτουργία του υγιούς ουρηθρικού σφιγκτήρα, αποκλείοντας την ουρήθρα ώστε να διακοπεί η ροή των ούρων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εμφύτευση ενός διαστελλόμενου αεροθαλάμου γύρω από την ουρήθρα, ο οποίος διαστέλλεται μέσω ενός μπαλονιού που γεμίζει με υγρό και το οποίο τοποθετείται πίσω από τον πυελικό οστό. Μια αντλία στο εσωτερικό του οσχέου συστέλλει τον αεροθάλαμο όταν ο ασθενής είναι απαραίτητο να ουρήσει. Ο αεροθάλαμος διαστέλλεται ξανά αυτόματα, αποκλείοντας σταθερά την ουρήθρα και αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την διαρροή.

Αποκατάσταση της σεξουαλικής υγείας


Σε ότι αφορά την σεξουαλική ζωή των αντρών μετά την επέμβαση για κάποιους είναι δύσκολο να ανακτήσουν την στυτική τους ικανότητα, ενώ για άλλους η ικανότητά αυτή δεν επανέρχεται. Εάν η στυτική δυσλειτουργία μετά την επέμβαση επιμένει, υπάρχουν ιατρικές θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν.

Από του στόματος φαρμακευτικές αγωγές
Η θεραπεία με φάρμακα είναι συνήθως η επιλογή πρώτης γραμμής για τους περισσότερους άνδρες που παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους. Τα φάρμακα μπορούν να βελτιώσουν την ροή του αίματος προς το πέος. Σε συνδυασμό με την σεξουαλική διέγερση αυτή η βελτίωση της αιματικής ροής μπορεί να προκαλέσει στύση.

Ενέσεις
Κατά την θεραπεία με φάρμακα σε ενέσιμη μορφή, η διαδικασία γίνεται με μια μικρή βελόνα που χρησιμοποιείται για την έγχυση του φαρμάκου απευθείας στην βάση του πέους. Το φάρμακο επιτρέπει την ροή αίματος εντός του πέους δημιουργώντας στύση. Πολλοί άνδρες βρίσκουν τη μέθοδο αυτή αποτελεσματική αλλά δεν αποδέχονται εύκολα την ιδέα των επαναλαμβανόμενων ενέσεων.

Πεϊκή πρόθεση
Όταν οι φαρμακευτικές θεραπείες, οι ενέσεις και οι άλλες μη χειρουργικές θεραπείες δεν επιτυγχάνουν να επιλύσουν το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας, η πεϊκή πρόθεση μπορεί να αποτελέσει μια μόνιμη και ριζική λύση. Η στύση που επιτυγχάνεται με την πεϊκή πρόθεση μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και μετά την εκσπερμάτιση.

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!

5/5

Χρειάζεστε βοήθεια; Καλέστε μας για άμεσα και ασφαλή αποτελέσματα!

issm
essm
Medical Societies
konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologiko.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.